Sıkça Sorulan Sorular

ÖSYM’nin baraj puanları kaldırma kararı bölümlerin burslu veya burssuz olması konusu ile ilgili değildir. Öğrenciler her türden bursa sahip (Tam Burslu, %50 Burslu, %25 Burslu, Ücretli) bölümleri herhangi bir kısıtlama olmadan tercihleri arasına koyabileceklerdir. Bir bölüme yerleşebilmenin en temel şartı puan üstünlüğüdür. Örneğin; bir bölümün kontenjanın 60 olduğunu, o bölümü 87 kişinin tercih ettiğini varsayalım. En yüksek puandan en düşük puana doğru sıralandığında öğrencinin puanı ilk 60 kişilik kontenjanın içindeyse (mesela 46. Sırada olsun) öğrenci o bölüme yerleştirilir. Eğer öğrencinin puanı ilk 60 puanın arasına giremediyse (mesela 65. Sırada olsun) öğrenci o bölüme yerleşemez.

Detaylı bilgi için tıklayınız
Bu konuda Taban Puan, Baraj Puan kavramını birbirinden ayırmak gerekir. ÖSYM tarafında kaldırılan puan aslında Baraj Puan’dır. ÖSYM, tercihte bulunabilmek belli bir puan barajın geçilmesi gerekmesi kuralını yani Baraj Puan kuralını iptal etmiştir. Öğrencinin bir puan türünde puanı hesaplandıysa artık o puan türünde kaç puan almış olursa olsun tercih yapabilecektir. Taban Puan ise o bölüme bir önceki en son yerleşen öğrencinin puanıdır. Bir bölüm geçen sene kontenjanını doldurduysa bu yılki kılavuzda o bölümün taban puanı bulunacaktır. Bir bölüm kontenjanını dolduramadıysa veya yeni açılıyorsa taban puanı bulunmaz. Yani öğrenci bu sene de bazı bölümlerin taban puanı ile kendi puanını karşılaştıracak ve ona göre tercih yapacaktır bazı bölümlere baktığında ise herhangi bir taban puan göremeyecektir. Örneğin bir yıl önce sınava girmiş ancak barajı geçememiş bir öğrenci varsayalım. Öğrenci bu yıl kılavuza baktığında geçen sene istediği bölümün kontenjanının dolmadığı gördü diyelim. Bu yıl o öğrenci istediği o bölüme baraj sıkıntısı olmadığı için tercih yapabilecektir puanı da yeterse yerleşebilecektir. Geçen yıl yaşadığı hayal kırıklığını bu sene yaşamayacak denilebilir.

Detaylı bilgi için tıklayınız
Tercihler bu sene de önceki senelerde olduğu gibi sınav puanları açıklandıktan sonraki süreçte gerçekleştirilecektir. Bu seneki tercih sürecindeki olumlu durum öğrencilerin “Acaba barajı geçebildim mi?”, “Sınavı kazanabilecek miyim?” gibi endişelere kapılmayacak olmalarıdır.

Detaylı bilgi için tıklayınız
Üniversitelerdeki süreçleri tercih etmek ve yerleştirilmek olarak iki aşama şeklinde tanımlayabiliriz. Bir bölümün özel olarak bir puan standardı yok ise (öğretmenlikler, mühendislikler, tıp, diş hekimliği, hukuk vb) ve öğrencinin o bölüme ilişkin puanı hesaplanmış ise öğrenci istediği her bölümü tercihlerine yazabilir. Ancak öğrencinin kazanabilmesi için aldığı puanın yeterli olması gerekecektir.

Detaylı bilgi için tıklayınız
Her ne kadar baraj puan uygulamasına son verilmiş olsa da öğrencilerin ÖSYM sınavlarında ellerinden gelen azami çabayı göstermeleri gerekmektedir. Bir öğrencinin belli bir bölümü tercih edebilmesi için o bölüme ait puanının hesaplanmış olması gerekir. Puanın hesaplanması için o puana ilişkin testlerde öğrencinin en az yarım net (0,5 net) yapabilmiş olması gerekir. Ayrıca 4 yıllık bölümlere ait AYT puanlarının hesaplanması için de öğrencinin TYT sınavında da en az yarım net (0,5 net) yapabilmiş olması gerekecektir.

Detaylı bilgi için tıklayınız
Üniversite sınav sisteminde aslında sınav yapılmadan önce bile öğrencilerin tamamının bir puanı bulunmaktadır. ÖSYM puanları hesaplarken 100 temel puan üzerinden hesaplar. Yani tüm öğrencilerin sınavdan önce 100 puanı zaten vardır. Ayrıyeten öğrenci, mezun olduğu veya mezun olacağı lisesinden getirdiği diploma puanı doğrultusunda bir Orta Öğretim Başarı Puanına (OÖBP) da sahiptir.

Örneğin bir öğrencinin lisesinden 72,35 diploma puanı ile mezun olduğunu varsayalım bu öğrencinin diploma puanı 500 üzerinden bir puana dönüştürüldüğünde öğrencinin OÖBP’si yaklaşık 361,75 puan olur. Bu puanın öğrenciye sınav puanına katkısı yaklaşık 43,41puan olacaktır. ÖSYM’nin 100 puanlık temel puanı ve okul puanı ile birlikte bu öğrencinin sınava girmeden dahi 143,41 puanı bulunmaktadır denebilir. Öğrenci bu puanı sınavda yaptığı netleri kullanarak arttırmaya istediği bölümün puanına ulaşmaya çalışacaktır.

Detaylı bilgi için tıklayınız
Üniversite sınav sistemi genel mantık itibariyle bir sıralama sistemidir. Öğrenciler puan üstünlüğüne dayalı olarak en yüksek puanlı öğrenciden daha düşük puanlı öğrenciye doğru sıralandığı bir sisteme tabi tutulurlar. Öğrencinin aldığı puanın o genel sıralamada karşılık geldiği bölüme de yüzdelik dilim denmektedir. Geçen yıl baraj puanın altında kalan öğrenciler yerleştirme puanları hesaplanmadığı için yüzdelik dilimlerini göremiyorlardı. Bu yıl sınava girmiş gerekli testlerden en az yarım net (0,5 net)yapabilmiş tüm öğrencilerin sınav puanlarına okul puanları eklenecek ve yerleştirme puanları hesaplanacaktır. Öğrenci, o puana denk gelen yüzdelik dilimini sınav sonuç kâğıdında görebilecektir.

Detaylı bilgi için tıklayınız

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

T.C Yeni Yüzyıl Üniversitesi

Çevrimiçi

X

Öğrenci Danışmanı

Merhaba 👋
Sana nasıl yardımcı olabilirim?